Svatko ima priču o tome što znači pravo obiteljsko naslijeđe. Za neke to može biti lijep, sentimentalan dar za veliku prigodu. Za druge, to je obiteljsko naslijeđe, koje se prenosi s koljena na koljeno kao svjedočanstvo vremena i to nekako uvijek budu vrijedni muški i ženski satovi. Za druge, poput mene, to je plastična žuto-zelena grdosija s brojčanikom veličine tanjura koji je imao uši sa strane. Ovo nije bio Rolex Oyster Perpetual Day-Date ili Audemars Piguet Royal Oak – bio je to sat žaba. Moj prvi sat je dizajniran da izgleda kao vodozemac.

Razni muški i ženski satovi postaju statusni simboli i obiteljsko naslijeđe

No, to nije bio moj prvi „pravi“ sat. Taj je komad došao kasnije u životu kao dar za diplomu od mojih roditelja, koji su odmah odlučili da mi treba sofisticirani sat da uđem u korporativne krugove u zreloj dobi od 23 godine – jer nekako se ustalilo da su originalni muški i ženski satovi postali dokaz zrelosti.

Moji su roditelji predložili naboran, elegantan sat s ružičastim zlatnim remenom i nježnim dijamantima koji će prigrliti ženstvenost. Kao većina dojmljivih mladih odraslih osoba, umjesto toga odabrala sam sat koji sam vidjela na nekoj slavnoj osobi – to ustvari pokazuje kako je marketing ustvari bitan kad su muški i ženski satovi u pitanju. Ostalo je prošlost i tako sam zacementirala svoje mjesto kao cool, chic osoba koja stalno nosi satove uz trenirke i koktel haljine.

Ja nisam jedina. Umjesto investicijske torbice s pet znamenki ili para Manolo štikli, današnji trendovski statusni simbol su muški i ženski satovi raznih marki. Ako obraćate pozornost, to je sat: potpuno zlatni Cartier Panthere de Cartier. Sigurno ga ima poneka slavna osoba koju volite. I vaš omiljeni influencer ima jedan.

Iako brendovi čine velike korake kako bi se svidjeli ženama, trenutno na tržištu postoji malo komada koji govore o tome što žene zapravo žele. Tradicionalne reklame za satove pune slavnih uvijek su se činile previše blještavima i nedostižnima, ali muški i ženski satovi danas se reklamiraju puno suptilnije putem influencera i društvenih mreža.