Punila koja nisu od hijaluronske kiseline mogu biti opasna i estetska kirurgija ovog vida mogla bi vam se brzo iz sna pretvoriti u noćnu moru. Nakon botoxa, plastični kirurzi kažu da su injekcije punila drugi najpopularniji kozmetički postupak. Kada se ubrizgavaju u kožu, fileri djeluju pumpajući područja na licu, poput usana ili područja s borama.

Međutim, punila su izrađena od različitih tvari, a specijalisti predlažu samo korištenje onih koji sadrže hijaluronsku kiselinu, jer je to najsigurnije te da je svaka estetska kirurgija sa drugim tvarima vrlo riskantna i mnogi je plastični kirurzi niti ne žele provoditi. “Ovo su najsigurnija punila jer im imamo protuotrov, tako da možemo ubrizgati tvar koja može otopiti punilo ako vam se ne sviđa”, ističe doktor Zorman.

Ako se punilo koje se ne može poništiti slučajno ubrizga u krvnu žilu, ljudi mogu dobiti trajne ožiljke ili izgubiti dijelove nosa ili usana. Doktor Zorman napominje da je, jer tijelo prirodno stvara hijaluronsku kiselinu, mala vjerojatnost problema s kompatibilnošću ili reakcija na punila hijaluronske kiseline i upravo zbog toga je takva estetska kirurgija najsigurniji izbor. “Sva trajna punila su rizična jer se ne možete vratiti na staro, a proces je finalna stvar”, dodaje Zorman.

I on sam izbjegava postupke kad je estetska kirurgija nadograđivanja usana u pitanju jer kaže da izgledaju ukočeno i neprirodno, a i ne miču se poput prirodnih usana. “Jedino što čovjeku usne čini prirodno punijima je vlastita masnoća. Dobar postupak trebao bi proći test poljupca, kada se prilikom poljubaca vaše usne osjećaju poput usana – a ne rezervne gume. Započinjemo s punašnim usnama, a kako starimo, postajemo dehidrirani, pa punjenjem usana možemo ipak postići prirodan izgled”, objašnjava doktor Zorman. Kaže da implantat usana može izazvati reakciju kože oko usana jer je riječ o stranom predmetu. Mnogi se doktori slažu da kad je estetska kirurgija usana u pitanju – punila su mnogo bolji izbor.